wielomiany, liczenie delty
pupilek: hej. mam problem umiem rozwiazac przykład 7x
4+3x
3+2x
2+3x−5 jego rozwiazanie to 5x
4 − 5 +
2x
4 + 2x
2 + 3x
3 + 3x = 5(x
4−1) + 2x
2(x
2+1) + 3x(x
2+1) = =5(x
2+1)(x
2−1) + 2x
2(x
2+1)
+ 3x(x
2+1) = (x
2+1) [5(x
2 −1) + 2x
2 + 3x] = = (x
2+1)(7x
2 + 3x − 5)
i teraz przy liczeniu delty i x1, x2 wychodza mi jakies głupoty, czy ktos mogłby mi pomoc
10 wrz 22:41
sushi_ gg6397228:
bo raz masz 7 a raz 5 przy x4
10 wrz 22:43
sushi_ gg6397228:
obliczenia sie zgadzaja (x2+1)(7x2+3x−5)
10 wrz 22:46
Gustlik: Δ=149, będziesz miał niewymierne pierwiastki.
10 wrz 23:10
pupilek: Gustlik no własnie bede miał niewymierne pierwiastki i teraz da sie cos z tym jeszcze zrobic?
bo zazwyczaj mozna jeszcze raz zapisac przykład uzywajac tych pierwiastków, a tutaj nie mam
pojecia jak to zrobic
11 wrz 10:35
pupilek: Gustlik no własnie bede miał niewymierne pierwiastki i teraz da sie cos z tym jeszcze zrobic?
bo zazwyczaj mozna jeszcze raz zapisac przykład uzywajac tych pierwiastków, a tutaj nie mam
pojecia jak to zrobic
11 wrz 10:37
ICSP: tak samo jak w wypadku normalnych pierwiastków.
11 wrz 10:52
pupilek: no ale własnie nie umiem tego zrobic:
wychodzi mi x
1=
−3 + √14914
a x
2=
−3 − √14914
i teraz własnie nie wiem co zrobic dalej, bo jakis dziwny wydaje mi sie ten przykład jak go
zapisze z tymi pierwiastkami, mógłby ktoś pokazać jak powinno to wygladac
11 wrz 11:21
ICSP:
| | 3 − √149 | |
(x + |
| ) − zapisane w postaci iloczynowej. Tak samo zrób z drugim i pamiętaj: to |
| | 14 | |
żę wychodzą dziwne liczby nie znaczy ze trzeba zmienić tok liczenia. Po prostu jest trudniej.
Pozdrawiam.
11 wrz 11:23
pupilek: kurcze sorry ze ja tak tyłek zawracam, ale ten przykład nie daje mi spokoju xD
mam jeszcze jedno pytanie:
bo nie miałem nigdy wczesniej przykładu ze w wyniku w obu nawiasach jest x2
wiec teraz jak podstawiam x1 i x2 do tego wyniku (x2+1)(7x2 + 3x − 5)
to mam podstawiac do 1 i 2 nawiasu to ?
11 wrz 11:30
ICSP: rozłożenie wielomianu na czynniki to rozłożenie go do iloczynu nawiasów.
(x
2+1)(7x
2 +3x − 5)
rozkładamy odpowiednio każdy nawias oddzielnie
x
2 + 1 nie chce mi się rozłożyć
7x
2 + 3x − 5
Δ = 9 + 140 = 149
√Δ =
√149
| | 3 + √149 | | 3 − √149 | |
7x2 + 3x − 5 = 7(x + |
| )(x + |
| ) |
| | 7 | | 7 | |
| | 3 + √149 | |
czyli zapisujemy ostateczny wynik: (x2+1)(7x2 + 3x − 5) = (x2+1)*7(x + |
| )(x + |
| | 7 | |
11 wrz 12:48
pupilek: Bardzo dziekuje, tam w mianowniku powinno byc 14 ale to juz maly szczegol. Dziekuje za pomoc,
pozdrawiam
11 wrz 14:32
ICSP: rzeczywiście 14
11 wrz 14:36