równanie
gipcio: Jak sprawdzić ile taki przykład ma rozwiązań?
x= 4x −1
10 wrz 21:11
sushi_ gg6397228:
dziedzina, na jedna strone; wspolny mianownik; potem pomnozyc przez mianownik do kwadratu;
delta itp
10 wrz 21:34
ZKS:
sushi wcale nie potrzeba mnożyć przez kwadrat mianownika to jest równanie a nie
nierówność.
10 wrz 21:38
ZKS:
D = ℛ \ {0}
x
2 + x − 4 = 0
Δ , x
1 , x
2
10 wrz 21:40
oko:
dla Δ>0 −−− dwa rozwiązania
10 wrz 22:28
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna tez narysowac proste
y=x
i zobaczyc co wyjdzie
10 wrz 22:31
oko:
i wyjdzie............ "szydło z worka"
10 wrz 23:17
Gustlik: Sushi, to będzie prosta i hiperbola, a nie dwie proste. Poza tym masz rację. Pozdrawiam. A
najlepiej zrobić tak jak proponuja oko i ZKS. Sprawdzić tylko, czy x1 i x2 należą
do dziedziny, ale tutaj będą należały, bo żeby 0 było pierwiastkiem równania kwadratowego, to
równanie musi mieć postać: ax2+bx=0, czyli współczynnik c=0. Jeżeli c≠0, to 0 nie może być
pierwiastkiem.
10 wrz 23:17
oko:
| | 4 | |
wykresem y= |
| −1 −−−−− jest hiperbola ( nie prosta ! |
| | x | |
10 wrz 23:19