funkcja liniowa
luiza: odcinek ab gdzie A(2,1) i B(6,-2) jest podstawą trójkąta równoramiennego. Trezeci
wierzchołek nalezy do osi OY. wyznacz współrzędne tego wierzchołka
6 mar 20:02
kazik: y=ax +b
1=2a+b ----> b=1-2a
-2=6a+b
-2=6a+1-2a
-3=4a
a=-3/4
b=5/2
rownanie prostej AB:
y=-3/4x + 5/2
wektor AB= [4,-4]
punkt w polowie wektora: C(2, -2)
prosta prostopadla do prostej AB:
a1*a2=-1
a2=(-1)*(-4/3)
a2=4/3
y=4/3x+b
C(2,-2)
-2=4/3*2 + b
b= -14/3
rownanie prostej prostopadlej do prostej AB:
y=4/3x-14/3
wyznaczenie wspolrzednych wierzcholka:
4/3x-14/3=0
4/3x=14/3
x=14/4
x=3 1/2
wspolrzedna wierzcholka: (3,5 ; 0)
6 mar 21:03
kazik: niech ktos jeszcze to sprawdzi bo nie jestem pewnien czy dobrze
6 mar 21:08