Wyznacz pierewiastki wielomianu
Eliza: Hej, nie wiem jak zrobić te zadania i prosiłabym o pomoc
Jak wyznaczyć pierwiastki wielomianu:
| | 1 | |
a) W(x) = (2x−3)(4x2−1)(x+ |
| ) |
| | 2 | |
b) W(x) = (3x−2)
3(x
2−1)(9−4x
2)
c) W(x) = −4x
2(x+3)
2(5−x2)(x
2+2)(x−1)
3
Z góry dziękuję za pomoc
10 wrz 20:01
Rivi: | | | |
Każdy nawias przyrównujesz do zera i to są pierwiastki. np |
| |
| | | |
i rozwiązujesz każde z osobna i masz pierwiastki...
10 wrz 20:03
Eliza: ok, a jak zrobić 4x2−1=0 ?
Reszta mi dobrze wyszła
10 wrz 20:06
ICSP: albo z Δ albo ze wzoru : a2 − b2 = (a−b)(a+b)
10 wrz 20:06
10 wrz 20:08
Eliza: ok, ok czaję bazę

ale co ma zrobić z c) z tą −4x
2 ?
10 wrz 20:13
ICSP: −4x2 = 0 dzielę przez −4
x2 = 0
10 wrz 20:15
Rivi: też przyrównujesz do zera (tak jak nawias) i z tego wyjdzie x=0 pierwiastek
10 wrz 20:15
Eliza: ok wszytko dobrze wyszło

bardzo dziękuję Wam za pomoc
10 wrz 20:17