funkcje
berni: Funkcja f(x)=(m−1)x+3 przyjmuje wartości dodatnie tylko dla argumentów x<1 gdy:
Jak się to oblicza?
10 wrz 19:54
Rivi: skoro przyjmuje wartości dodatnie dla x<1 to funkcja jest malejąca − czyli (m−1)<0 oraz ma
miejsce zerowe w punkcie (1,0) . (m−1)*1+3=0
10 wrz 19:59
berni: 1*1 +3 to 0? Przepraszam, ale nie rozumiem
10 wrz 20:09
Rivi: i z tego pierwszego m<1 (warunek/założenie, żeby funkcja malała) więc się zgadza, i m=−2
10 wrz 20:14
berni: Nie możlwe, żeby m=−2
bo moje podpowiedźi to
a) m=3
b) m=1
c) m=0
d) m=−1
10 wrz 20:23
Rivi: to jest błąd w książce...
10 wrz 20:42
gipcio: Przepraszam Rivi, zrobiłeś to na pewno dobrze, tylko ja jestem sierotą, który nie potrafi
przepisać prawidłowo przykładu. Napisałem x+3 a w książce jest x+2
10 wrz 20:44