pomóżcie
Kasiaaa: zbiór wartości funkcji y = 2(x+1)
2−3
wiem, że może proste ale nie wiem kompletnie gdzie go znaleźć, proszę pomóżcie...
10 wrz 19:36
ICSP: Wyznacz z tej funkcji dwie wartości:
a oraz yw.
10 wrz 19:37
Kasiaaa: a jak mam to zrobić? co to jest ta wartość a i yw?
10 wrz 19:38
Kasiaaa: niech ktoś mi pokaże krok po kroku jak to zrobić. błagam
10 wrz 19:39
10 wrz 19:41
Kasiaaa: to a = 0, a q = 1
10 wrz 19:42
Kasiaaa: a= 2 a q= −3
10 wrz 19:43
ICSP: Zb określamy następująco:
jeśli a > 0 ⇔ Zb : y ∊ <q ; +∞)
jeśli a < 0 ⇔ Zb : y∊ (−∞;q>
10 wrz 19:46
Kasiaaa: czyli w moim przykładzie zbiór wartości jest nastepujący:
y∊<−3;+∞)
tak?
10 wrz 19:51
ICSP: tak.
10 wrz 19:53
Kasiaaa: dziękuję
10 wrz 19:53
Kasiaaa: a jeśli a = 0 ?
10 wrz 19:59
ICSP: to nie jest funkcja kwadratowa.
10 wrz 20:01
Kasiaaa: ale mam taki wzór y = (x−3)2 + 1
i to jest postać kanoniczna funkcji kwadratowej i co wtedy?
10 wrz 20:02
ICSP: przez co pomnożyć (x−3)
2 aby otrzymac (x−3)
2
10 wrz 20:11