stereometria
YA: | | √6 | | √3 | |
Proszę o wytłumaczenie, W książce jest wynik: sinα = |
| a ja mam sinα= |
| ,gdzie |
| | 3 | | 2 | |
popełniłam błąd

? Proszę o pomoc

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Oblicz
sinus kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
10 wrz 19:31
ICSP: Mów co po kolei liczyłeś/aś i podawaj wyniki.
10 wrz 19:34
pomagacz:

Ściana boczna to trójkąt równoboczny, tak więc jeżeli bok to "a" to wysokość tego boku to
| | a√3 | |
"h = |
| ". Ta wysokość tworzy z płaszczyzną podstawy trójkąt prostokątny o "h" oraz |
| | 2 | |
| | a | |
połowy długości boku " |
| ". |
| | 2 | |
można za pomocą pitagorasa obliczyć "H" i podstawić do wzoru sinusa
10 wrz 19:43
YA: zrobiłam sobie rysunek,zaznaczyłam wysokość H ,od srodka podstawy poprowadziłam odcinek do
| | 1 | |
krawędzi podstawy czyli |
| a, obliczyłam H z Tw. Pitagorasa i sin α taki jak napisałam |
| | 2 | |
10 wrz 19:47
YA: | | H | |
I tak mi wyszło, sinα = |
| ale chyba dalej coś poknociłam |
| | h | |
10 wrz 19:49
ICSP: dlatego chcę wyniki poszczególnych obliczeń. Jak będę miał wyniki to bez problemu znajdę
miejsce gdzie jest błąd.
10 wrz 19:51
YA: mam problem z wpisaniem tego w ułamkach
10 wrz 19:59
YA: Pod H podstawiłam wysokość w tr. równobocznym a za h podstawiłam a
10 wrz 20:01
ICSP: H − wysokość ostrosłupa nie Trójkąta równobocznego
h − wysokość trójkąta równobocznego
10 wrz 20:02
YA: | | √3 | |
odwracam działanie dzielenia na mnożenie i wychodzi mi |
| |
| | 2 | |
10 wrz 20:07
10 wrz 20:08
YA: H mam takie jak Ty ale dla mnie h=a, pewnie tu mam źle,
10 wrz 20:11
ICSP: już masz swój błąd
10 wrz 20:12
YA: No tak

! Tylko jak dalej wykonać działania? Też przez odwrotność?
10 wrz 20:16
ICSP: tak.
10 wrz 20:18
YA: Już zrobiłam, dziękuję bardzo za pomoc
10 wrz 20:21
YA: Będę pisać częściej bo mam dużo takich zadań i chyba więcej się nauczę tutaj niż w szkole.
To zadanie robiliśmy na lekcji a więc nauczyciel też sie pomylił
10 wrz 20:23
ICSP: szkoła ma uczyć. My się mamy fajnie bawić
10 wrz 20:28