dobrze obliczyłam?
olaaaa: (√5x)2+b2=(5x)2
5x2+b2=25x2
dobrze obliczone jak do tego momentu?
10 wrz 18:45
oko:
tak
10 wrz 18:47
olaaaa: dzięki, mamy do zrobienia zadanie, ale dwoma sposobami, jednym właśnie zrobiłam, zobaczyłam w
odp i jest ok, ale drugim nie chce mi wyjść. Mamy wykorzystać wzór jedynkowy. Polecenie
Oblicz cos alfa, jeśli
sin alfa=U{√5{5}}
Wynik kompletnie inny mi wychodzi niż w odp
10 wrz 18:54
ICSP:
cos
2α + sin
2α = 1
do tej pory masz tak samo?
10 wrz 18:55
olaaaa: tak
10 wrz 18:56
ICSP: dalej już bez problemu. Nie wiem gdzie robisz błąd skoro ci inaczej wychodzi.
10 wrz 18:58
olaaaa: | | 2√5 | |
no i wychodzi pierwiastek 4/5, a wynik z odp to |
| |
| | 5 | |
10 wrz 19:03
olaaaa: ?
10 wrz 19:08
10 wrz 19:09
oko:
| | 4 | | √4 | | 2 | |
√ |
| = |
| = |
| = ....... usuń niewymierność z mianownika |
| | 5 | | √5 | | √5 | |
10 wrz 19:11
olaaaa: ok, dzięki
| | a | |
A jak mozna prościej zapisać ( |
| )2 Tzn ile to jest? Im banalniejsze zadania tym |
| | x | |
| | a | |
trudniejsze dla mnie  po prostu |
| 2? |
| | x | |
10 wrz 19:18
10 wrz 19:19
ICSP: to wszystko jest we wzorach na potęgi i pierwiastki.
10 wrz 19:19
olaaaa: No to tego nie wiem jak obliczyć:
10 wrz 19:20
ICSP: skąd ci to wyszło?
| | a | | a | | a | |
( |
| )2 − (2x)2 = ( |
| − 2x)( |
| + 2x). Nie wiem za bardzo co mam obliczyć. |
| | x | | x | | x | |
10 wrz 19:21
olaaaa: To od początku:
| | 1 | |
cos alfa= |
| obliczyć sinusa. Ale teraz z twierdzenia pitagorasa. |
| | 5 | |
10 wrz 19:23
ICSP:

| | x | | 1 | |
cosx = |
| = |
| czyli sie zgadza. Liczymy a z twierdzenia Pitagorasa: |
| | 5x | | 5 | |
a
2 + x
2 = 25x
2
a = 2
√6x
| | a | |
sinα = |
| = ... dokończ |
| | 5x | |
10 wrz 19:26
olaaaa: Oblicz sinus alfa, jeśli:
| | 2 | |
pierwsz sposb polegal na rysowaniu trojkata i oznaczaniu. Np. cos alfa |
| to oznaczalam |
| | 3 | |
bok b, że to 2x, a c 3 x i potem z pitagorasa. A drugi sposob to ze wzoru jedynkowego. Jeśli
chodzi o pierwszy sposob to nie wiem jak obliczyc ten punkt co podalam. nie wiem co z minusami
10 wrz 19:29
ICSP: | | 2√5 | |
rozszerzenie i nie wiedziałaś jak przekształcić √45 do |
| |
| | 5 | |
Która ćwiartka?
10 wrz 19:30
olaaaa: nie rozszerzenie
10 wrz 19:34
ICSP: która ćwiartka?
10 wrz 19:36
olaaaa: 4
10 wrz 19:37
olaaaa: wiedziałam jak przekształcić, tylko nie pomyślałam o tym.
10 wrz 19:38
ICSP: W IV ćwiartce :
sinus jest ujemny cosinus jest dodatni. Coś poplątałaś.
10 wrz 19:42
olaaaa: pierwsza
10 wrz 19:44
olaaaa: nie mieliśmy nic z tymi ćwiatkami jeśli chodzi o trygonometrie.
10 wrz 19:44
ICSP: właśnie widzę.
cosα > 0 w pierwszej ćwiartce.
10 wrz 19:47
olaaaa: dobra i co dalej?
10 wrz 19:50
ICSP: Nadal ćwiartki nie znam.
| | 1 | |
Wiem że cosα = − |
| co jest oczywiście mniejsze od 0. |
| | 7 | |
Musisz się najpierw nauczyć znaków funkcji trygonometrycznych w poszczególnych ćwiartkach.
10 wrz 19:52
olaaaa: ale wcześniej tego nie mieliśmy i jakoś zadania liczyliśmy. No to oblicz to po swojemu
10 wrz 19:54
Trivial:
"W pierwszej ćwiartce same plusy,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotangens,
a w czwartej cosinus".
Wkuj wierszyk na pamięć i nigdy już nie zapomnisz.
10 wrz 19:55
olaaaa: ok, ok, ale i tak nie wiem jak to zastosować w tym zadaniu.
10 wrz 19:58
ICSP: a ja nie wiem która ćwiartka
10 wrz 19:59
olaaaa: | | 1 | |
Podaje całe zadanie: oblicz sin alfa, jeśli cos alfa=− |
| |
| | 7 | |
10 wrz 20:00
ICSP: no to:
| | 1 | | 1 | |
cosα = − |
| ⇔ cos2α = |
| |
| | 7 | | 49 | |
| | 48 | | 4√3 | | 4√3 | |
sin2α = |
| ⇔ sinα = |
| v sinα = − |
| |
| | 49 | | 7 | | 7 | |
10 wrz 20:06
olaaaa: ok dzięki
10 wrz 20:13