Jak rozwinac ten wielomian?
Hanka M.: (a2b3)(a5+b4)=...
10 wrz 18:43
oko:
wymnożyć
10 wrz 18:48
Hanka M.:
wiesz jak to wymnozyc? wielomian niby w prostej postaci a ja nie wiem jak sie za to zabrac
10 wrz 18:53
ICSP: a(b+c) = ab + ac
10 wrz 18:56
Hanka M.:
@ ICSP: dzieki, ale czy a = a2b3, b = a5 i c = b4 ?
jezeli tak, to czy ab = (a2b3)a5 ⇒ ? (a2a5)b3 ⇒ a7b3 ....
10 wrz 19:06
sushi_ gg6397228:
tak
10 wrz 19:07
ICSP: dobrze. Tylko wystąpił mały problem z literkami ale chyba na sprawdzianie nie będziesz tak
wszystkiego pisała.
10 wrz 19:09
Hanka M.:
czy problem jest w tym zapisie: (a2a5)b3? czy w innym miejscu? nie chcialabym sie potykac na
wlasnych bledach..
10 wrz 19:16
ICSP: zpisałaś następująco:
ab = (a2b3)a5 ⇔ ab = a7b3 . Problem jest tutaj że egzaminator mógłby wziąć ab jako cześć
działania a nie to co chcesz obliczyć. Łatwo jest tego uniknąć. np. wprowadzając inne literki
e(f+g) = ef + eg
ef = ...
10 wrz 19:18
ICSP: P.S. Najlepiej nie używaj literki i.
10 wrz 19:23
Hanka M.: 
zrozumialam! Dziekuje!
10 wrz 19:25
Hanka M.: czyli rozwiniecie wyglada tak:
(a2b3)(a5+b4) = (a2b3)a5+(a2b3)b4 = a7b3+a2b7 i nie mozna juz nic z tym zrobic?
10 wrz 19:36
ICSP: już nic.
10 wrz 19:42
Hanka M.: OK
10 wrz 19:45