matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyc całke
Karolek:
x
5
∫
dx
√
2x
2
+3
10 wrz 18:40
Bogdan:
x
4
1
t
2
− 3
(
)
2
2
1
∫
xdx =
∫
tdt =
∫(t
2
− 3)
2
dt
√
2x
2
+3
2
t
8
t
2
− 3
1
√
2x
2
+3
= t ⇒ 2x
2
+ 3 = t
2
⇒ x
2
=
⇒ 2xdx = tdt ⇒ xdx =
tdt
2
2
10 wrz 21:09