Z trzech trójkątów równobocznych zbudowano trapez o polu 27{3}cm^2. oblicz obwód trapezu i długości
doooomii błagam o pomoc: Z trzech trójkątów równobocznych zbudowano trapez o polu 27{3}cm2. oblicz obwód trapezu
i długości jego przekątnych. uzasadnij,że na trapezie można opisac okrąg. Oblicz promień
tego okręgu
6 mar 19:55
Basia: rozwiązuję
6 mar 19:57
Basia: rozwiązuję
6 mar 19:58
6 mar 20:07
martiiiii błagam o pomoc: dwadziescia siedem pierwiastek z trzy to jest pole
6 mar 20:12
Basia:
PT = 27√3
PT = 3*Ptr.równ.
3*Ptr.równ. = 27√3
Ptr.równ. = 9√3
Ptr.równ. = a2√3/4
a2√3 / 4 = 9√3 /*4 :√3
a2 = 36
a= 6
---------------------
L = 5a = 30
----------------------------
6 mar 20:25
Basia: aha! trapez jest równoramienny, a na każdym trapezie równoramiennym można opisać okrąg
6 mar 20:26
Basia:
ABCD trapez
narysuj przekatną AC
kąt A = kąt B = 60 ( bo to są katy tr.równobocznych)
kąt C = kąt D = 120
tr.ADC jest równoramienny (bo AD=CD=a)
kąt CAD = kąt ACD = 30
kąt ACB = 90
AC2 + BC2 = AB2
AC2 + a2 = (2a)2
AC2 = 3a2 = 3*36
AC = 6√3
okrąg opisany na trapezie ABCD jest też opisany na tr.ACB
czyli jego środek jest w połowie przeciwprostokatnej AB
czyli AB = 12 jest jego średnicą
czyli R = 6
-------------------
6 mar 20:35