f. homograficzna i okrąg
sasia: Okej więc mam zadanko treści: Dana jest funkcja f(x) = 8/x . Napisz równanie okręgu o środku w
początku układu współrzędnych, mającego dokładnie dwa punkty wspólne z wykresem funkcji
f(x)=8/x .
Mógłby mi ktoś pomóc, i wypisać w pkt jak takie zadania rozwiązywać? Najbardziej by mi zależało
na potrzebnych wzorach.. Z góry dziękuję
oko:
równanie takiego okręgu ma postać
o: x2+y2= r2 , zatem należy wyznaczyć dł r
x
4+64= r
2*x
2
podstawiamy
x
2=t, t>0
t
2−r
2*t+64=0 −−−− to równanie ze względu na "t" musi miec jedno rozwiązanie
zatem Δ=0
Δ= r
4 −4*64 =0 => r
4= .... to r
2=....