Mam problem z rozwiązaniu kilku zad. z egz. bardzo proszę o pomoc w ich rozwiązaniu
1)Korzystając z różniczki zupełnej obliczyd przybliżoną wartośd funkcji f(x,y)=√x2+y2 w
punkcie (1,03;1,97)
2)Obliczyd pochodną kierunkową funkcji f(x,y)=√|xy| w punkcie (0,0) w kierunku gradientu
funkcji g(x,y)=x3y2+sin(x+2y)
3) Oblicz o ile istnieje całka
−od 3,5 do 5 z x(x−2)(5−x)
−od −1 do nieskończoności z x+2√x2+2x+5
4) Obliczyd pochodną cząstkową względem x i y funkcji określonej wzorem
−f(x,y)=ex2+y2x
−g(x,y)=sin(xy2)+xy
−f(x,y)=xx2+y2
−g(x,y)=xarctg√ex+y
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam Olaa
| ∂g | ∂g | |||
v = ∇g = ( | , | ) = (3x2y2+cos(x+2y), 2x3y+2cos(x+2y)) | ||
| ∂x | ∂y |
| ∂f | f(P0+tv) − f(P0) | |||
(P0) = limt→0 | = | |||
| ∂v | ||v|| |
| √|t2[3x2y2+cos(x+2y)][2x3y+2cos(x+2y)]| | ||
= limt→0 | = | |
| ||v|| |
| √|[3x2y2+cos(x+2y)][2x3y+2cos(x+2y)]| | ||
= limt→0 | t | | = 0. | |
| ||v|| |
| ∂f | f(P0+tv)−f(P0) | ||
(P0) = limt→0 | = | ||
| ∂v | t||v|| |
| | t | | √... | |||
= limt→0 | * | = nie istnieje, bo granice jednostronne są | ||
| t | ||v|| |
a głównie ta pierwsza .
| x | 5 | 2 | ||||
a) ∫ | dx = ... = | ln|5−x|− | ln|2−x| + c. | |||
| (x−2)(x−5) | 3 | 3 |
| x | 5 | 2 | ||||
∫3.55 | dx = limβ→5− [ | ln|5−x|− | ln|2−x|]3.5β = | |||
| (x−2)(x−5) | 3 | 3 |
| 5 | 2 | |||
= limβ→5− | ln|5−β|− | ln|2−β| − ln1.5 = −∞. | ||
| 3 | 3 |