Proszę o pomoc, bo nie wiem jak się z tym uporać. Będę baaardzo wdzięczna :)!
Zuza :): Znajdź zbiór wszystkich środków okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu o równaniu x2+y2=4 i
jednocześnie stycznych do prostej o równananiu y=−2.
10 wrz 14:25
sushi_ gg6397228:
zacznij od zrobienia rysunku okręgu i prostej; a potem pomysl gdzie moze lezec srodek nowych
okregow
10 wrz 14:30
Zuza :): wiem tylko tyle, że:
S1(0,0), r1=2
S2(a,b), r2=r
d(s2,l) = r
d(s2, s1)= r+2
dalej nie wiem jak to ruszyć : /
10 wrz 14:35
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobilas czy nie
10 wrz 14:48
Zuza :): tak i współrzedna y<−2 nie może być.. no ale co mi z tego jak ja mam to obliczyć :S
10 wrz 14:56
sushi_ gg6397228:
to teraz bierzemy i szukamy kilku puntow ktore moga byc srodkami okregu
x=4, y= 0 pasuje
x= −4, y= 0 pasuje
szukamy nastepnych punktow
10 wrz 15:00
Zuza :): w odpowiedziach jest podane równanie paraboli y=1/8xo2−2, a takich punktów bym mogła sobie
szukać i szukać
10 wrz 15:05
sushi_ gg6397228:
masz podane dwa punkty (4,0) (−4,0) i ewentualnie (0,−2)
y=ax2+bx+c podstawiamy te 3 pary punktow i szukamy "a" "b" "c"
10 wrz 15:10
oko:
d(S
2,l) =y+2 d(S
2, S
1) =
√x2+y2
zatem: y+2=r
i
√x2+y2= y+2+2= y+4 ^2
x
2+y
2= y
2+8y+16
10 wrz 15:27