Pomocy
Kuba: Witam siedze na kolo czy ktos pomoze
Oblicz
∫(x −1)lnx dx
10 wrz 13:27
Kuba: ∫−2x/(x2+3)do3dx
10 wrz 13:33
Trivial:
| | 2x | | (x2+3)−2 | | 1 | |
∫− |
| dx = − |
| + c = |
| + c. |
| | (x2+3)3 | | −2 | | 2(x2+3)2 | |
10 wrz 13:38
Kuba: Serdecznie dziękuję a to zadanie wyżej wie moze ktos jak je zrobić
10 wrz 13:41
Trivial:
| | | u=lnx dv=(x−1)dx | | | du=dx/x v=x2/2 −x | |
| |
∫(x−1)lnxdx = | = |
| | |
| | x2 | | | | x2 | | x | |
= ( |
| −x)lnx − ∫ |
| dx = ( |
| −x)lnx − ∫( |
| −1)dx = |
| | 2 | | x | | 2 | | 2 | |
| | x2 | | x2 | |
= ( |
| −x)lnx − ( |
| −x) + c. |
| | 2 | | 4 | |
10 wrz 13:46
Trivial: Proszę.
10 wrz 13:46