q
monia:
Aby obliczyć,ile przekątnych posiada wielokat,należy obliczyc liczbe jego bokow przez
liczbe o 3 mniejsza i otrzymamy wynik podzielic przez 2:
a|zapisz w postaci wyrazeni albegraiczne,ile przekatnych ma wielokat o n bokach
b| oblicz ile przekatnych ma trzydziestokat..
6 mar 19:50
Zbyszek: Sprecyzuj bo nie wiem co to znaczy obliczyć liczbe jego boków przez liczbe o 3
mniejszą... Chodzi o dzielenie?
6 mar 20:03
Zbyszek: Tzn. Rozumiem to w ten sposób od liczby jego boków odjąć liczbe 3 oraz otrzymaną liczbę
podzielić przez dwa tak?
6 mar 20:04
Zbyszek: A) n-liczba boków
(n-3)/2=LICZBA PRZEKĄTNYCH
B) 30-stokąt ma 30 boków
n=30
(30-3)/2=27/2=13,5 Czyli 13 przekątnych. Coś mi się nie zgadza...
6 mar 20:07