Proszę, pomóżcie.....
tomek: określ liczbę rozwiązań równania (m−1)*x2 + m*√7*x + m2+m+1=0 w zależności od parametru m.
10 wrz 12:25
dooominisia: pierwszy przypadek gdy mamy do czynienia z fnk. liniową, więc m=1 i wtedy:
√7x+3=0 i wtedy mamy jedno miejsce zerowe
drugi przypadek gdy m ≠1
a=m−1
b=m√7
c=m2+m+1
I liczę deltę, jeśli:
Δ=0⇒jedno miejsce zerowe
Δ>0⇒dwa miejsca zerowe
Δ<0⇒brak miejsc zerowych
Δ=b2−4ac
podstawiam wyliczam i otrzymuję, że Δ=−4m3+7m2+4
Obliczam m dla którego w(m)=−4m3+7m2+4=0
w(2)=−32+28+4=−32+32=0
dzerlę w(m) przez (m−2) i otrzymuję równanie:
(*)w(m)=(m−2)(−4m2−m−2)
z drugiego nawiasu liczę deltę i otrzymuję, że( −4m2−m−2) nie ma miejsc zerowych, więc
równanie z polecenia ma jedno rozwiązanie gdy funkcja jest liniowa dla m=1 i gdy funkcja jest
kwadratowa dla m=2(odczytuję z (*) z pierwszego nawiasu
brak rozwiązań:
−4m3+7m2+4<0
(m−2)(−4m2−m−2)<0
−(m−2)(4m2+m+2)<0
(m−2)(4m2+m+2)>0
i trzeba teraz rozwiązać, narysować wykres i odczytać
dwa rozwiązania:
−4m3+7m2+4>0
(m−2)(−4m2−m−2)>0
−(m−2)(4m2+m+2)>0
(m−2)(4m2+m+2)<0 i również należy rozwiązać, narysować wykres i odczytać
10 wrz 13:32