rysowanie wykresu funkcji kwadratowej
ppp44: Narysuj wykres funkcji −x2+4x−3
10 wrz 07:23
sushi_ gg6397228:
liczysz delte, x1,x2, wierzcholek i pare innych punktow i potem sie robi rysunek
10 wrz 08:47
oko:

f(x)= −x
2+4x −3
f(0)= 3 ( 0,3)
f(4)=f(0)=3
f(1)= −1+4 −3=0 (1,0) f(3)= −9+4*3−3=0 (3,0)
| | −b | |
W(xw, yw) xw= |
| =..... yw=f( xw) =f(2)=.... W(2,1) |
| | 2a | |
10 wrz 19:07
Gustlik: Najlepiej tak:
Zrobić obliczenia jak podała oko, a potem przesunąć parabolę y=−x2 o wektor w→=[p, q],
gdzie p i q to współrzędne wierzchołka paraboli, zatem przesuwamy o wektor w→=[2, 1].
10 wrz 23:36
Bogdan:
p i q to współrzędne wektora przesunięcia paraboli y = −x2, ale nie współrzędne wierzchołka
paraboli (chodzi o oznaczenia), współrzędne wierzchołka to xw, yw.
Jeśli przesuwamy parabolę o wierzchołku W1(0, 0) do W2(xw, yw) o wektor [p, q]
to liczbowo xw = p oraz yw = q i stąd niesłusznie opisuje się wierzchołek paraboli W(p,q),
zamiast W(xw, yw). Jeśli przesunięcie paraboli jest o wektor [p, q], ale W1(x1≠0, y1≠0)
i W2(x2, y2), to x2≠p i y2≠q.
Nawet tablice dla maturzystów zawierają tę nieścisłość w oznaczeniach, w tych tablicach
wierzchołek paraboli to W(p, q).
Wierzcholek to W=(xw, yw), wektor przesunięcia w→=[p, q].
Gustliku i inni udzielający pomocy − mamy obowiązek dbać o poprawność języka
matematyki.
11 wrz 01:44
Jack:
wg mnie nie ma żadnej nieścisłości − równie dobrze we wzorze na postać kanoniczną można
rozumieć przez p,q współrzędne wierzchołka, jak i wektor przesunięcia. Niekiedy odczytujemy z
"p" i "q" współrzędne wierzchołka, a niekiedy współrzędne wektora przesunięcia − zależnie od
potrzeb.
11 wrz 02:03