Równanie prostej
Zenon: Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P(2,1, −1) i prostopadłej do prostych:
m: x+12 = y − 2 = z + 1 oraz n: 1 − x = y+23 = z + 4
Jak to ugryźć?
Doszłam do tego, że prosta przechodząca przez punkt P ma równanie:
l: x−2a = y−1b = z+1c
Podane dwie proste m i n mają być prostopadłe do szukanej prostej l, czyli m II n. Wynika z
tego, że wektory kierunkowe r1 x r2 = 0
r1 = [2,1,1]
r2 = [1,3,1]
r1 x r2 = [−2,−1,5]
l: x−2−2 = y−1−1 = z+15
to jest szukane równanie prostej?
10 wrz 01:35
Zenon: Damn, m wcale nie musi być równoległe do n w tym przypadku.. prawda? To jest 3D...
Czyli m i n muszą leżeć w tej samej płaszczyźnie?
10 wrz 01:39
Zenon: Nie, nie, nie... Płaszczyzny zawierające proste m i n muszą być do siebie równoległe. Ale co
dalej? Help.
10 wrz 01:50
AS: Wektory kierunkowe prostych
u = [2,1,1] , v = [−1,3,1]
Z iloczynu wektorowego w = uxv = [−2,−3,7]
Równanie prostej
−2(x − 2) − 3(y −) + 7(z + 1) = 0 => 2x = 3y − 7z − 14 = 0
Uwaga;
| | 1 − x | | x − 1 | |
1 − x = |
| = |
| |
| | 1 | | −1 | |
10 wrz 10:01
AS: Poprawka w zapisie:
2x + 3y − 7z − 14 = 0
10 wrz 10:10