Witam. 27 pracowników firmy musi złozyć podpisać regulamin.Na ile sposobów mogą się ustawić
Juri:
6 mar 19:35
Basia:
na 27!
6 mar 19:37
Bogdan:
Tu masz podobny przykład:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1495.html
6 mar 19:39
Juri: Dziękuje czyli są to permutacje bez powtórzeń
6 mar 19:39
Juri: W sześćiopiętrowym budynku wsiadają do winy 3 osoby .Oblicz ile jest sposobów wysiadania
na piętrach tak aby kazdy wysiadł na innym piętrze?
6 mar 19:46
Bogdan:
Jeśli każda osoba wysiada na innym piętrze i wszyscy weszli do windy na parterze,
to mamy wariację bez powtórzeń: V63 = 6 * 5 * 4 = 120
6 mar 19:59
Juri: dzięki nie wiadzaiłem czy to wariacje bez powtórzeń czy pwtórzeniami moje pierwsze
oliczenia były dobre jeszcze raz dziękuje ci

6 mar 20:03
Bogdan:
Gdyby zadanie miało taką treść:
"W sześćiopiętrowym budynku wsiadają do winy 3 osoby .Oblicz ile jest sposobów
wysiadania na piętrach?"
- to jest teraz wariacja z powtórzeniami W63 = 63 = 216
6 mar 21:56