Stereometria
Drażu: Dany jest ostrosłup czworokątny prawidłow, którego wszystkie krawędzie mają dł. a.
A) Sporządź rysunek tego ostrosłupa i zaznacz na nim kąt nachylenia kąt ściany bocznej do
płaszczyzny podstawy. Oznacz ten kąt jako α. Oblicz cos tego kąta α, a następnie
korzystając z odpowiednich własności funkcji uzasadnij że α<60st.
6 mar 19:26
Basia: rozwiązuję
6 mar 19:38
Basia:
kat nachylania ściany bocznej do podstawy to kąt wyznaczony przez:
wysokość ściany bocznej hb
odcinek łączący spodek wysokości hb z punktem przecięcia przekatnych podstawy (czyli
kwadratu o boku a)
ten odcinek d = a/2
jeżeli dodamy do tego wysokość ostrosłupa otrzymamy trójkąt prostokatny
hb jest wysokością tr.równobocznego o boku a (bo wszystkie kraswędzie mają dł.a)
hb = a√3/2
cosα = d/hb = (a/2) / (a√3/2) = (a/2)*(2/a√3) = 1/√3 = √3 / 3
sin2α + cos2α = 1
sin2α + (1/√3)2 = 1
sin2α + 1/3 = 1
sin2α = 2/3
sinα = √2/3 = √2/√3
kat α musi być kątem ostrym
0 < α < 90
w przedziale (0;90) sinus jest funkcją rosnącą
sinα = √2/√3 = √2*√3 / 3 = √6/3
wiadomo, że sin60 = √3/2
jeżeli pokażemy , że sinα < sin60 to udowodnimy, że α < 60
√6/3 = 2*√6 / (2*3) = 2*√2*√3 / (2*3) = [ √3/2 ] * [ 2√2/3 ] <
[ √3/2 ]*[2*1,5 / 3 ] = [ √3/2 ]*[3/3] = √3/2
czyli √6/3 < √3/2
czyli sinα < sin60
czyli α < 60
6 mar 19:53
Drażu: Dziękuję bardzo
6 mar 20:34