wariacje bez powtórzeń
Angelina: Bagam o pomoc

Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno 4 liczby bez zwracania,
potem układamy je
w kolejności losowania w liczbę 4-ro cyfrową, ile można otrzymać:
a) dowolnych liczb
b) liczb parzystych
c) liczb mniejszych od 7800
6 mar 19:13
Basia: rozwiązuję
6 mar 19:15
Angelina: oki, bardzo dziękuję, i czekam
6 mar 19:22
Basia:
(a) dowolna liczba
pierwszą liczbę możesz wylosować na 9 sposobów
drugą już tylko na 8
trzecią na 7
czwartą na 6
czyli N = 9*8*7*6
( 9 )
albo inaczej: * 4!
( 4 )
sprawdź, że to jest to samo
---------------------------------------------
(b) parzysta
wybieramy jedną parzystą i chowamy (to będzie ta czwarta)
można to zrobić na 4 sposoby
pozostałe 3 wybieramy jak poprzedniu spośród 8 czyli na 8*7*6 sposobów
czyli mamy N = 8*7*6*4
----------------------------------------------------------------------
------------------------------
(c)
mniejsze od 7800
(pierwsza < 7, pozostałe dowolne) lub
(pierwsza = 7, druga < 8 (i ≠7, bo już zajęte), pozostałe dowolne)
N = 6*8*7*6 + 1*6*7*6 = 7*6*6(8+1) = 9*7*6*6
6 mar 19:34