Agnieszka: Funkcja f kazdej liczbie naturalnej dodatniej n przyporzadkowuje liczbe wszystkich liczb
naturalnych nalezacych do zbioru nierownosci (n-x)(x-2n)>0 z niewiadoma x. Napisz wzor
funkcji f i narysoj jej wykres dla n<6.
6 mar 18:58
Basia:
rozwiązuję
6 mar 19:04
Basia:
(n-x)(x-2n) > 0
nx - 2n2 -x2 + 2nx > 0
-x2 + 3nx - 2n2 > 0 /*(-1)
x2 - 3nx + 2n2 < 0
Δ = (-3n)2 - 4*1*2n2
Δ = 9n2 - 8n2 = n2
√Δ = n
x1 = (3n - n) /2 = n
x2 = (3n + n)/2 = 2n
ponieważ a=1>0 ramiona paraboli skierowane są do góry i zbiorem rozwiązań nierówności
jest (n ; 2n) n N czyli każda liczba naturalna >n i <2n jest rozwiązaniem nierówności
liczb naturanych dodatnich <2n jest 2n-1
odrzucamy teraz liczby naturalne dodatnie ≤ n (jest ich n)
czyli f(n) = 2n-1-n = n-1
f(1) = 1-1 = 0
f(2) = 2-1 = 1
f(3) = 3-1 = 2
f(4) = 4-1 = 3
f(5) = 5-1 = 4
f(6) = 6-1 = 5
wykres składa się z punktów: (1,0) (2,1) (3,2) (4,3) (5,4) (6,5)
6 mar 19:14
Agnieszka: dziekuje
6 mar 20:00