wariacje bea powtórzeń
Angelina: 
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno 4 liczby bez zwracania, potem
układamy je
w kolejności losowania w liczbę 4-ro cyfrową, ile można otrzymać:
a) dowolnych liczb
b) liczb parzystych
c) liczb mniejszych od 7800
6 mar 18:52
kazik: a) obliczamy wariacje bez powtorzen 4 z 9
9!/(9-4)!=6*7*8*9=3024
6 mar 21:16
kazik: b) nasza 4 cyfrowa liczba musi miec na koncu 2,4,6,8
wiec bedzie to 8*7*6*4=1344
6 mar 21:20
Eta: Już policzone przez Basię w poprzednim poście


!
6 mar 21:27
kazik: c)
jesli na pocztku bedzie stala 7 to na drugim miejscu mozemy postawic tylko 6 cyfr
{6,5,4,3,2,1}, na trzecim 9 cyfr-2 ,czyli 7, na czwartym 6 cyfr.
1*6*7*6=252 możliwości
liczba ma byc mniejsza od 7800 wiec w sytuacji gdy na pierwszym miejscu nie bedzie stala
7, to moze tam stac jedynie 6,5,4,3,2,1 czyli 6 cyfr,
na drugim miejscu moze stac 9 cyfr- 1, czyli 8, na trzecim 7, na czwartym 6.
6*8*7*6=2016 mozliwosci
2016+252=2268
odp. mozna otrzymac 2268 liczb czterocyfrowych mniejszych od 7800
6 mar 21:31
krzych: ze zbioru {0,1,2,3,5,6,8,9} losujemy kolejno 3 liczby bez zwracania i układamy je w kolejności
losowania w liczbę 3− cyfrową. Ile można otrzymać:
a) liczb nieparzystych
b) l>540
10 sty 21:39
krzych: wie ktoś jak to rozwiązać?
10 sty 21:39
Eta:
Takie liczby nieparzyste mają w rzędzie jedności cyfrę nieparzystą
liczb nieparzystych w zbiorze jest: 1,3,5,9 −−− cztery
i nie mogą się powtarzać.
a) to na pierwsze miejsce bez zera i bez ostatniej ... czyli jedna z sześciu
na drugie już z zerem , ale bez tej pierwszej i ostatniej −−− czyli jedna z sześciu
na trzecie jedna z czterech nieparzystych
z reguły mnożenia mamy
6*6*4= 144 takich liczb
b)
większych od 540
mogą się zaczynać : na 6 lub 8 lub 9
mamy takich: 3*7*6= 126
i do tego jeszcze zaczynające się na 54 lub 56 lub 58 lub 59
zatem tylko w rzędzie jedności do każdej z nich możemy wybrać
jedną z pozostałych sześciu
czyli mamy takich liczb: 4*6 =24
r−m takich liczb jest:
126 + 24=150
11 sty 01:36