pytanie
tn: pytanie:
czy prawdziwe są następujące zapisy?
1. cos(x − π) = cos(−(−x+π)) = cos(−(π−x)) cos(−(−x)) = cosx
2. cos(|x|) = cosx (bo cos jest funkcją parzystą, więc jeśli nawet x < 0 i przed wartość
bezwzględną dam minus to i tak parzystość funkcji go zredukuje, zaś w przypadku pozostałych
funkcji dla x < 0 funkcja przyjmie wartość ujemną
8 wrz 22:43
xXx: drugie prawdziwe, pierwsze nie, bo: cos(x−π)= −cosx
8 wrz 23:14
krystek: Abyś nie pogubił sie w minusałch wydaje mi sie że łatwiej będzie Tobie zrozumieć ,jak wcześniej
"zgubisz ten minus z funkcji"
wiemy ,że cos(−x)=cosx
i jak miałeś cos[−(π−x)]=cos(π−x)= − cosx
Dla f. sin mamy sin(−x)= −sinx
dla tg tg(−x)= − tgx
Powodzenia!
9 wrz 09:21