postać kierunkowa i ogólna proszę o pomoc
miki: PRoszę o pomoc :
Napisz postać kierunkową i ogólną prostej , której wykres przechodzi przez punkt P i tworzy z
osią OX kąt alfa :
α =30 stopni ,P=(√3,2)
Z góry dziękuję za pomoc
miki
8 wrz 22:34
sushi_ gg6397228:
wzor znasz
8 wrz 22:49
8 wrz 22:49
miki: y=ax +b ?
8 wrz 22:49
sushi_ gg6397228:
a=tg α, (x,y)−−> P(√3,2)
8 wrz 22:50
sushi_ gg6397228:
i wyliczasz z "b" a potem to juz z gorki
8 wrz 22:51
miki: dzięki za pomoc
8 wrz 22:52
oko:
y=a(x−xP)+yP)
8 wrz 22:52
miki: | | √3 | |
czyli współczynnik a = |
| |
| | 2 | |
8 wrz 22:55
sushi_ gg6397228:
to nie ta funkcja
8 wrz 22:58
miki: aaaaaaaa
8 wrz 22:59
miki: w sumie to ja już nic nie wiem
8 wrz 23:00
8 wrz 23:03
miki: dzięki
8 wrz 23:05