nierownosc wykładnicza
edyta: nierownosc wykładnicza
8 wrz 22:05
sushi_ gg6397228:
zamien na ta sama podstawe
a potem przenies wyrazenie na druga strone
8 wrz 22:11
8 wrz 22:14
sushi_ gg6397228:
bingo
8 wrz 22:19
edyta: dzięki. potrzebuje jeszcze wskazowki do tego:
zamienialam na takie same podstawy ale nie wiem co dalej.
8 wrz 22:22
edyta: zrobiłam i wyszlo mi x ≥ −3
8 wrz 22:27
sushi_ gg6397228:
trzeba wciagnac 9 to wykladnika
9=32
8 wrz 22:27
sushi_ gg6397228:
dla x=0
34−9 >0 niestety
zamieniamy na podstawe 3
8 wrz 22:28
edyta: dobra i proszę o ostatnią do tego :
| 1 | | 3 | | 3 | | 5 | |
| * |
| 2−x − |
| * |
| 2x ≥ 0 |
| 5 | | 5 | | 25 | | 3 | |
8 wrz 22:34
sushi_ gg6397228:
najpierw mnozymy przez 5
| | 3 | | 5 | |
zwijamy do |
| lub |
| −−> wole ta druga, bo wtedy nie trzeab pamietac o zmianie znaku |
| | 5 | | 3 | |
8 wrz 22:42
edyta: | | 1 | |
wyjdzie x ≤ |
| ? ale chyba namieszalam cos. |
| | 3 | |
8 wrz 22:49
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
8 wrz 22:51
edyta: | 3 | | 3 | | 5 | |
| 2−x − |
| * |
| 2x ≥ 0 |
| 5 | | 5 | | 3 | |
8 wrz 22:58
sushi_ gg6397228:
−(2−x) = −2 +x
8 wrz 23:00
edyta: a z −( 1+ 2x) bedzie tak samo? czyli −1 − 2x
8 wrz 23:04
sushi_ gg6397228:
tak
tylko w tym przykladzie to nie jest potrzebne; jeszcze troche oszukalas w tamtych swoim
obliczeniach
−2−x> −1 +2x
−1 > 3x
.. > x
8 wrz 23:08
edyta: | | 1 | |
czyli jaki będzie wynik? − |
| > x ? |
| | 3 | |
8 wrz 23:15
sushi_ gg6397228:
mialas poprawic bład w obliczeniach i jeszcze raz zapisac "≥" lub "≤"
8 wrz 23:21
edyta: −2+x ≤ −1+2x
x≥ − 1
tak?
8 wrz 23:25
sushi_ gg6397228:
| | 5 | |
a jaka mamy podstawe |
| >1 wiec ... |
| | 3 | |
8 wrz 23:28
edyta: aa. no tak. będzie x ≤ 1
8 wrz 23:32
sushi_ gg6397228:
jeszcze czegos brakuje
8 wrz 23:32
edyta: ha. minusa przed 1

wielkie dzięki
8 wrz 23:34