matmaaa
w kropce: Rozwiąż graficznie równania i nierówności:
1.)−8< x3<1
2.) x4 = −x2 + 2
Pomóżcie:(
8 wrz 21:41
sushi_ gg6397228:
a) rysujesz y=x3
a potem y=−8 y= 1 i masz ograniczenia
2) na jedna strone x2=t t≥0
8 wrz 21:42
w kropce: Tzn przesuwam wykres o −8 czy co:(?
8 wrz 21:43
w kropce: zrobiłbyś jeden? a ja bym na wzór tego myśle że juz zrobil drugi
8 wrz 21:44
sushi_ gg6397228:
w jednym ukladzie wspolrzednych rysuje 3 wykresy
y=x3 −> linia ciagła
y=−8 −−> linia przerywana
y=1 −−> linia przerywana
i patrze dla jakich x wykres y=x3 miesci sie miedzy tymi przerywanymi liniami
8 wrz 21:48
w kropce: Czyli odp jest że mieszą się X od (−2; 1)?
8 wrz 21:52
sushi_ gg6397228:
tak
8 wrz 21:54
w kropce: W 2 podpunkcie wychodzi mi t
2 + t−2 =0
Licze delte w T i wychodzi mi t
1 = −2 oraz t
2=1 z czego T
1 nie może być gdyż x
2=−2 nie
istnieje, dobrze rozumuje?
8 wrz 22:02
w kropce: jak to graficznie przedstawic

? Bo odp jak dlamnie to jest <−1;1>
8 wrz 22:04
sushi_ gg6397228:
mamy rownanie
t2= 1 <=> x1= 1 lub x2= −1 koniec zadania
8 wrz 22:06
w kropce: no tak ale jak to graficznie przedstawic
8 wrz 22:08
w kropce: no tak ale jak to graficznie przedstawic
8 wrz 22:10
sushi_ gg6397228:
to rysujesz
y=x4
oraz
y=−x2+2
8 wrz 22:13
w kropce: Wyszły niby takie paraboli stykające się w pkt (−1;1) oraz (1;1)?
8 wrz 22:22
sushi_ gg6397228:
przeciez rozwiazanie bylo x= 1 i x=−1
y(1)= 14= 1
y(1)= −(12)+2 = 1
y(−1)= (−1)4=1
y(−1)= − [(−1)2] +2 = −1 +2 =1
8 wrz 22:30