pomocy
gimnazjalistka: Czy mógłby ktoś sprawdzić?
zad.1
W pojemniku znajduje się 12 guzików czerwonych i 9 niebieskich.
O ile procent należy zmniejszyć liczbę guzików czerwonych,
aby stanowiły one 40% liczby wszystkich guzików w pojemniku?
9 − 60%
x − 100%
x=9*100%/60%
x=15
15−9=6
6− y
12 − 100%
y=6*100%/12
y=50%
czyli o połowę
zad.2
ABCD jest prostokątem, w którym bok AB jest dwa razy dłuższy od boku BC.
E jest takim punktem, że ABE jest trójkątem równobocznym zakrywającym
częściowo prostokąt ABCD. M jest środkiem boku BE. Ile stopni ma kąt CMB?
ponieważ punkt M jest środkiem odcinka BE
IMEI=IMBI=x
z tego wynika, że trójkąt BMC jest równoramienny, z własności kątów mamy:
IkątCMBI=IkątBCMI=180*−30*/2=150*/2=75*
zad.3
Która jest godzina? − zapytał ktoś Pitagorasa. Pozostało jeszcze z doby dwie trzecie tego, co
już upłynęło − odpowiedział filozof.
Która była godzina?
x−czas który upłynał
2/3x+x=24
5/3x=24
5x=72
x=14 i 2/5
x=14 i 24/60
była 14.24
8 wrz 21:15
sushi_ gg6397228:
1 ok
2 ok
3 zawsze mozna sprawdzic czy jest ok, bo wynik troche paskudny wychodzi
tez jest ok
8 wrz 21:26