oblicz wartość wielomianu
agutka: hej, szukam i szukam i nie mam pojecia jal policzyc cos takiego

prosze o pomoc
(2*
4√5−3)(2*
4√5+3)(4*
4√5+9)= ?
8 wrz 21:13
Bogdan:
(a − b)(a + b) = a2 − b2
ale przecież znasz ten wzór skróconego mnożenia, prawda?
8 wrz 21:15
agutka: tak ale mi wychodzą jakieś głupoty a ma być −1
8 wrz 21:16
sushi_ gg6397228:
przemnoz najpierw pierwsze dwa nawiasy i pokaz wynik
8 wrz 21:19
agutka: (24√5−3)(24√5+3)=[(24√5)2−9]= 4√5−9
8 wrz 21:22
Bogdan:
Sprawdź swój zapis zadania, a szczególnie wyrażenie w trzeciej parze nawiasów.
8 wrz 21:22
agutka: a gdy mnoży się pierwiastek 4 stopnia z pierwiastkiem 2 to zostaje nam pierwiastek 2?
8 wrz 21:32
sushi_ gg6397228:
| 1 | | 1 | |
| + |
| == ... taki wyjdzie stopien pieriwastka |
| 4 | | 2 | |
8 wrz 21:33
agutka: czyli (4√5−9)(44√5+9)= 163√54 + 36√5 − 364√5 − 81= .... o to chodzi?
8 wrz 21:39
sushi_ gg6397228:
tylko ze w tym zadaniu musi byc (42√5+9) a podalas 44√5+9
8 wrz 21:45
agutka: dokładnie to jest coś takiego może jeszcze gdzieś zrobiłam cos zle...
w(x) = (2x−3)(2x+3)(4x2+9) x=4√5
8 wrz 21:49
sushi_ gg6397228:
to widzisz ze (4x
2+9 )−−> 4
√5 + 9
najpierw zastosuj wzory bez podstawiania liczby, a potem dopiero podstaw
8 wrz 21:51
agutka: dzieki o wiele prostsze rozwiazanie od razu wyszlo tak jak ma byc
8 wrz 21:54
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
8 wrz 21:54
agutka: 16
4√x − 81 = 80 − 81 = −1

że na to nie wpadłam od razu tylko zawracam tu głowe innym
głupek ze mnie
8 wrz 21:56
sushi_ gg6397228:
masz lekcje na przyszlosc, zanim sie podstawi moze uda sie cos zrobic prosciej
8 wrz 21:59