zadania maturalne
Jessie: Pożyczkę w wysokosci 8700 zł zaciągnięto w banku należy spąłcić w 12 ratach, z któych
każda nstępna jest mniejsza od poprzedniej o 50 zł. Oblicz wysokość pierwszej i
ostatniej raty.
I zdanko drugie...
W ciągu arytmetycznym, sładającym się z 5 wyrazów iloczyn pierwszego, trzeciego i piątego
wyrazu jest równy 1/8 a iiloczyn wyrazu pierwszego i drugiego jest równy 2. Wyznacz ten
ciąg
6 mar 18:31
Basia: rozwiązuję
6 mar 18:46
Basia:
raty tworzą ciąg arytmetyczny
a
1 = x r = -50
ma ich być dwanaście
a
1 + a
2 + ...... + a
12 = S
12 = 8700
S
12 = (a
1 + a
12)*12/2 = (a
1+a
12)*6
a
1 = x
a
12 = a
1 + 11*r = x + 11*(-50) = x - 550
S
12 = (x + x - 550)*6 = (2x-550)*6 = 12x - 3300
12x - 3300 = 8700
12x = 5400
x = 450
a
1 = 450
a
12 = -100
jeżeli się nie pomyliłam w rachunkach to to zadanie nie ma poprawnego rozwiązania
----------------------------------------------------------------------
-----------------------
jesteś pewna, że w drugim zadaniu chodzi o ciąg arytmetyczny







moim zdaniem chodzi o ciąg geometryczny
sprawdź, bo szkoda mi czasu na niepotrzebne rachunki
6 mar 18:59
Eta: Basiu w treści zad . wszystko ok!
Pomyliłaś się!( sory)
a12 = a1 + 11*r r = - 50
a12 = a1 - 550
S12 = ( a1 + a12)*12/ 6
to:
( 2a1 - 550) *6 = 8700
12a1 - 3300 = 8700
12a1 = 12 000
a1 = 1 000 zł --- pierwsza rata
to a12 = 1 000 - 550 = 450 zł --- ostatnia rata
6 mar 19:07
Eta: Widzisz już pomyłkę?
12x - 3 300 = 8700
12x = 8700
+ 3 300
12x = 12000
x = 1 000 zł
6 mar 19:09
Jessie: na bank, takie jest zadanko
6 mar 19:48
Jessie: Basiu, to jka pisze, ze arytmetyczny to nie da się rozwiązać?
6 mar 19:50
Basia:
pierwsze Eta poprawiła; pomyliłam się
w drugim z arytmetycznym koszmarne rzeczy wychodzą; watpię czy do rozwiązania
6 mar 19:55
Jessie: Sorry, mój bład, kumpela mi źle podała, rzeczywiście ciąg geometryczny... przepraszam za
pomyłkę
6 mar 20:04
Bogdan:
Drugie zadanie bez wątpienia dotyczy ciągu geometrycznego, w którym a1 = 2, q = 1/2.
Szkoda marnować czas na rozwiązywanie zadań błędnie tutaj podanych.
6 mar 20:13
Jessie: To mogłabyś pomóc z tym geometrycznym ?
6 mar 20:14
Jessie: przeczytaj post wyżej, źle mi kumpela podała zdanie, poprawiłam się
6 mar 20:14
Basia:
W ciągu geometrycznym, sładającym się z 5 wyrazów iloczyn pierwszego, trzeciego i piątego
wyrazu jest równy 1/8 a iiloczyn wyrazu pierwszego i drugiego jest równy 2. Wyznacz ten
ciąg
a1 = x
a2 = a1*q = x*q
a3 = a1*q2 = x*q2
a5 = a1*q4 = x*q4
x*x*q2*x*q4 = 1/8
x3*q6 = 1/8
--------------------
x*x*q = 2
x2*q = 2
-----------------
q = 2/x2 (x≠0 i mamy prawo dzielić; gdyby x=0 to x2*q=02*q = 0*q = 0 a to niemożliwe)
x3*(2/x2)6 = 1/8
26*x3 / x12 = 1/23
26 / x9 = 1/23
26*23 = x9
x9 = 29
x = 2
-----------------------
q = 2/22 = 2/4 = 1/2
-----------------------------------------------
a1 = 2
a2 = 2*(1/2) = 1
a3 = 1*(1/2) = 1/2
a4 = (1/2)*(1/2) = 1/4
a5 = (1/4)*(1/2) = 1/8
6 mar 20:22
Jessie: Dziękuję
6 mar 20:24