nie mogę wpaść na pomysł jak to równanie rozwiązać. proszę o pomoc :)
lucja:
(2+ √3 )x+(2−√3)x=4
8 wrz 21:05
8 wrz 21:11
Tomek: Wyjdzie że 8
1/2 jak się nie mylę
8 wrz 21:14
Tomek: 81/2
8 wrz 21:15
Jack:
widać, że powinno wyjść x=1 lub x=−1
9 wrz 10:37
Basia:
| 1 | | 2−√3 | | 2−√3 | |
| = |
| = |
| = −(2−√3) |
| 2+√3 | | (2+√3)(2−√3 | | 2−3 | |
stąd
9 wrz 13:05
sushi_ gg6397228:
na dole 4−3=1
9 wrz 13:18
Basia: masz rację, ubzdurałam sobie chyba √2
9 wrz 14:15
AS:
| | 1 | |
Ponieważ 2 − √3 = |
| mamy równanie |
| | 2 + √3 | |
| | 1 | |
(2 + √3}x + |
| = 4 |
| | (2 + √3)x | |
Kładąc (2 +
√3)
x = t mamy równanie
| | 1 | |
t + |
| = 4 ⇒ t2 − 4t + 1 = 0 |
| | t | |
Δ = (−4)
2 − 4*1*1 = 12 ,
√Δ = 2
√3
| | 4 − 2√3 | | 1 | |
t1 = |
| = 2 − √3 = |
| = (2 + √3}−1 |
| | 2 | | 2 + √3 | |
Wracam do podstawienia
(2 +
√3}
x = (2 +
√3}
−1 => x = −1
(2 +
√3}
x = (2 +
√3} => x = 1
Odp. x = 1 lub x = −1
9 wrz 15:31