parametry
zadanie: mam prosbe czy ktos moglby zrobic to zadanie: rozwiaz rownanie z niewiadoma x: x2−x−m2+m=0
8 wrz 20:53
sushi_ gg6397228:
liczysz zwykla delte
8 wrz 21:09
zadanie: Δ=1−4(−m2+m)=1+4m2−4m=4m2−4m+1=(2m−1)2; √Δ=I2m−1I i co dalej?
8 wrz 21:23
sushi_ gg6397228:
jak liczysz normalna delte na liczbach, to kiedy mamy rozwiazanie

Δ≥0
masz delte to x
1 i x
2 liczymy
8 wrz 21:29
krystek: | | 1 | | 1 | |
i liczysz X1 ix2. następnie dla m< |
| i dla m≥ |
| podajesz postaci pierwiastków. |
| | 2 | | 2 | |
8 wrz 21:29
Tad:
Δ=1−4(−m
2+m)
Δ=1+4m
2−4m
Δ=4m
2−4m+1 ... i teraz sobię tą Δ analizujesz ...

dla m=0,5 Δ=0 więc równanie ma jedno rozwiązanie
dla pozostałych m ... zawsze dwa rozwiązania
8 wrz 21:34