Mnożenie pierwiastków przez liczby naturalne
Lukasz: Cześć. Nie za bardzo mi idzie matematyka i zastanawiam się nad jednym działaniem.
Mianowicie:
√3 * 10 =
2
ułamek: pierwiastek z trzech nad 2 pomnożone przez 10
Wynikiem będzie 10√3 nad 2? A po skróceniu 5√3?
8 wrz 20:47
Trivial: Tak, a ułamki piszemy tak:
| | licznik | |
U{licznik}{mianownik} → |
| |
| | mianownik | |
8 wrz 20:48
Lukasz: Dziękuję
8 wrz 20:50
Lukasz: To może, by nie rozpoczynać kolejnego wątku. Troszkę inne obliczenie.
5√3 = a√2
Jak z tego wyznaczyć "a" ?
8 wrz 21:03
Trivial: Podziel obustronnie przez
√2. Następnie pozbądź się niewymierności z mianownika.
8 wrz 21:05
Bogdan:
albo od razu tak:
| | √5 | | 7√5 | |
Inny przykład: x√5 = 7 /* |
| ⇒ x = |
| |
| | 5 | | 5 | |
8 wrz 21:14
Lukasz: Nawiązując do wypowiedzi Pana/Pani Trivial;
| | 5√3 | | √2 | | 5√6 | |
a= |
| * |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
Zgadza się?
8 wrz 21:36
Trivial: Pana... Tak.
8 wrz 21:39
Lukasz: Dziękuję
8 wrz 21:43
marta: 4* 2√10 ile to jest ?
14 kwi 20:45
krystek: 8√10
14 kwi 20:46
peja: 3*√3 * 3
21 kwi 15:36
Krzysiek: 9√3=32*31/2=35/2 bo an*am=an+m ewentualnie =√35
21 kwi 15:56
engi: 60*pierwiastek 2⬠=
9 maj 12:47
engi: Uprość wyrażenie
(2a+3)
−3(a+3)(a−3)−2(4−3a)
=
?
9 maj 12:52
er: 12*(−√3)
13 maj 17:15
ads: 4*3√3
16 lip 18:42
Eta:
4*3*

=
12 
4*3
√3= 12
√3
16 lip 19:29
Piotrek: hahaha eta jak zawsze najlepiej wytłumaczy

jak czegos nie rozumiesz to podstawiaj jabłuszka
i wszystko wychodzi tak mawiała moja nauczycielka
16 lip 20:50
miiiik: √3*6√2=

8 wrz 12:46
Antek: =6√6
8 wrz 12:56
ma(r)ti: √20 : 2 ile to i dlaczego
22 wrz 20:18
bezendu: √5
22 wrz 20:18
Eta:
1 sposób
√20=√4*5=√4*√5=2√5
√20:2= .....
2sposób
√4=2
√20: √4= √20:4= .......
22 wrz 20:21
bezendu:
Witaj
Eta
22 wrz 20:23
22 wrz 20:24
bezendu:
2
22 wrz 20:28
ma(r)ti: no to skoro wam tak fajnie idzie to powiedzcie mi jeszcze ile to √45 x 4

? proooosze
22 wrz 23:51
Eta:
√45*4 = √9*5*4= 3√5*4= 12√5
22 wrz 23:53
Gustlik: Ja mam taki sposób na równania z pierwiastkami przy niewiadomej:
5
√3=a
√2 /*
√2 ← mnożę przez pierwiastek zamiast dzielić, żeby przy niewiadomej zrobił
się całkowity współczynnik,
5
√6=2a /:2
Wyjatek − gdy po obu stronach występuje ten sam pierwiastek, wtedy dzielę przez niego:
5
√2=a
√2 /:
√2
a=5
23 wrz 00:01
Gustlik: Co do wyłączania czynników przed pierwiastek − metody opisałem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1350 . Stosuję rozkład
liczby podpierwiastkowej na czynniki, a potem te czynniki grupuje parami, trójkami, czwórkami
itd.., w zależności od stopnia pierwiastka, po prostu zasada:
jaki stopień pierwiastka, takie komplety.
23 wrz 00:05
kacgoj: 2√2 *2√2=
14 paź 18:31
Nirvaga: 4√2
4 lis 12:11
jj: Ile to jest 3√ 2*2√ 5?
5 lis 20:02
joł: √52
17 lis 18:49
Kaja: 5
17 lis 18:50
bezendu:
5
17 lis 18:50
Kaśka: 2 *
√32 = ?
26 lis 14:44
john2: zamień 2 na √4
26 lis 14:47
lola: 2♀ ♂
26 lis 16:02
lola:

12 plus 8 pierwiastków z 3 ile to jest?
17 lut 19:45
Paula: √2−√2
7 maj 19:22
lala: 2* pierwiastek z 2x
18 lis 16:46
Tess : √2/
√3+2=
Proszę o rozpisanie, z góry dziękuję
9 sty 16:41
wiula: pierwiatek z 6 razy pierwiastek z 2 ile to? proszę o pomoc
13 wrz 16:02