Liczba jest równa?
areczka: Liczba [(1 + √5)2 − (1 − √52]2 jest równa:
a)0
b)80
c)100
d)20
8 wrz 20:33
sushi_ gg6397228:
zastosuj wzory skroconego mnozenia i zobacz co wyjdzie
8 wrz 20:41
krystek: Wzory skr mnożenia (a+b)2 =... i (a−b)2 i licz!
8 wrz 20:42
oko:
może taki ma być zapis?
[(1+√5)2−(1−√5)2]2
[a2−b2]2=(a−b)2(a+b)2
a=1+√5 , b= 1−√5
dokończ
odp: b)
8 wrz 20:42
areczka: ok ale w jakiej kolejności co robić?
Bo po mojemu (Czyli najpierw licze to w nawiasach okrągłych) to wyjdzie 0. Czyli 02 = 0 a taki
wynik to nie będzie chyba.
8 wrz 20:43
sushi_ gg6397228:
przeciez w kazdym nawiasie okraglym sa inne liczby, wiec nie moze sie skasowac, chyba ze do
Bani stosujesz wzory
8 wrz 20:46
areczka: a2 + 2ab +b2 i a2 − 2ab + b2
8 wrz 20:50
krystek: Policz tak jak podał oko lub podnosząc do kwadratu −wynik musi być taki sam.
8 wrz 20:50
sushi_ gg6397228:
wiec pamietamy( minus przed nawiasem) zmienia wszystkie znaki na przeciwne
8 wrz 20:54