log
?: (log2x)2 jeśli cały logarytm jest do potęgi a nie tylko liczba logarytmowana to jak tego
się "pozbyć" w zadanku? to może cały przykład: 2(log2x)2−3log2(x4)−11=0
8 wrz 20:13
TOmek: 2*log2x*log2x
8 wrz 20:14
?: 
tak tyle się domyślam ale szczerze nie mam pomysłu jak dalej....?
8 wrz 20:17
krystek: Podstaw logx=t przedtem rozbij log z ilorazu jako różnicę logarytmów.
8 wrz 20:21
Tad: 1) Dziedzina
2) za log2x=t
8 wrz 20:23
?: o to mi chodziło

dziękuje

8 wrz 20:24
TOmek: x>0
2log2x*log2x−3log2x−3log24=11
log2x(2log2x−3)−3log24=11 /log24=2
log2x(2log2x−3)−3*2=11
log2x(2log2x−3)−17=0
t=log2x
t(2t−3)−13=0
2t2−3t−13=0
8 wrz 20:30
TOmek: zryłes coś :
| | x | |
3log2( |
| )=3log2x−3log24 dobrze to jest rozpisane, bo juz trace głowe? |
| | 4 | |
8 wrz 20:35
TOmek: zryłeś coś to było o mnie
8 wrz 20:36
?: w zwiazku ze sam sie ucze rozwiazywania rownan z logarytmem mam problemy, przedstawie jak to
zrobilem i prosze o poprawienie mnie bo gdzies jest blad..:
2(log2x)2−3(log2x−log24)−11=0
2(log2x)2−3(log2x−2)−11=0
2(log2x)2−3log2x+6−11=0
2(log2x)2−3log2x−5=0
log2x=t; t>0
2t2−3t−5=0
Δ=49
t=52 ∨ t=−1
log2x=52
tu wyjdzie zla odp.. i nie wiem gdzie zrobilem blad. pewnie pomnozylem albo wykonalem dzialanie
jakie jest niepoprawne.
8 wrz 20:44
oko:
| | 3+7 | | 3−7 | |
t= |
| =5 v t= |
| = −2 |
| | 2 | | 2 | |
log
2x=5 v log
2x= −2
8 wrz 20:50
?: | | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
oko chyba zle pierwiastki obliczyles bo jest wzor t= |
| i t= |
| a ja |
| | 2a | | 2a | |
mam blad jeszcze wczesniej chyba przed delta
8 wrz 20:54
krystek: Oko popełniłeś błąd przez 4 a nie 2 dzielimy (każdemu sie zdarzyć może)
8 wrz 20:56
?: | | 1 | |
a odp do tego jest x= |
| , x=4√2 |
| | 2 | |
8 wrz 20:56
krystek: Zaraz sprawdzę.
8 wrz 20:56
?: chyba kwestia znakow juz nie wiem

. POMOCY

!
8 wrz 20:57
krystek: No i dobrze miałeś wyliczone!Teraz podstaw.
8 wrz 20:59
krystek: | | 1 | |
log2x=−1→2−1=x →x= |
| i ... |
| | 2 | |
8 wrz 21:01
?: tak rzeczywiście wychodzi !

udalo sie

a jeszcze jedno pyt jak podstawialem pod t
zalozylem ze t>0 czy to zle

czy nie musi byc moze byc ujemne
8 wrz 21:02
8 wrz 21:04
krystek: Nie musisz tylko przy potęgowej ,bo log przyjmuja wartości R.Gratuluję więcej wiary w siebie!
8 wrz 21:06
?: dziekuje bardzo krystek

!
8 wrz 21:08
krystek: Przecież wyliczyłeś t=−1 i nie odrzuciłeś!
8 wrz 21:08
?: na początku odrzuciłam i po wyliczeniu t=−1 nie podstwialam dalej.
8 wrz 21:10
krystek: I dlatego sie zniechęciłeś, szkoda .Lubie pomagać tym którzy chcą zrozumieć ,a nie czekaja na
"gotowce" O przepraszam "zniechęciłaś". (I mam problem męski czy żeński rodzaj ?)
8 wrz 21:14
?: żeński, komputer przemieniał ciągle aż zauważyłam
8 wrz 21:16
krystek: To teraz odpocznij pracowita Uczennico! Jesteś zapewne zadowolona!
8 wrz 21:19
?: nie ukrywam ze tak, nawet trochę dumna. dzięki jeszcze raz

!
8 wrz 21:22