Obliczyć.
xD: Obwód równoległoboku wynosi 96cm, a stosunek długości wysokości równoległoboku jest równy
5:7. Oblicz długości boków równoległoboku.
6 mar 17:17
Basia: rozwiązuję
6 mar 17:21
Basia:
a,b - boki
ha,hb - wysokości
α - kat ostry równoległoboku
2a + 2b = 96 /:2
a + b = 48
---------------------
ha/hb = 5/7
hb/ha = 7/5
sinα = ha/b
sinα = hb/a
ha/a = hb/b
ha/hb = a/b
a/b = 5/7
b/a = 7/5
b = 7a/5
a + 7a/5 = 48 /*5
5a + 7a = 240
12a = 240
a = 20
b = 48-20=28
6 mar 17:29
Bogdan:
Dzień dobry.
Warto zauważyć, że w równoległoboku zachodzi aha = bhb, stąd ha / hb = b / a.
Wtedy zadanie sprowadza się do rozwiązania układu równań:
1. a + b = 48
2. b/a= 5/7
6 mar 18:42