o ile procent
gimnazjalistka: bardzo proszę o pomoc!
zad.1
W pojemniku znajduje się 12 guzików czerwonych i 9 niebieskich.
O ile procent należy zmniejszyć liczbę guzików czerwonych,
aby stanowiły one 40% liczby wszystkich guzików w pojemniku?
zad.2
ABCD jest prostokątem, w którym bok AB jest dwa razy dłuższy od boku BC.
E jest takim punktem, że ABE jest trójkątem równobocznym zakrywającym
częściowo prostokąt ABCD. M jest środkiem boku BE. Ile stopni ma kąt CMB?
zad.3
Która jest godzina? − zapytał ktoś Pitagorasa. Pozostało jeszcze z doby dwie trzecie tego, co
już upłynęło − odpowiedział filozof.
Która była godzina?
8 wrz 19:46
X: 9 to 60%
x to 100%
Proporcją liczysz i wychodzi, że x to 15
15−9=6
6 to 50% z 12
8 wrz 19:52
Ania : 12 + 9=21− to 100%
12−x
21−100%
x=57,14% − proporcja
x≈57%
57%−40%=17% −
Odp. obniżono o 17 punktów procentowych
8 wrz 19:54