Rzut prostokątny?
Janusz: Pomocy! W równoległoboku ABCD dane są wierzchołki A(1,1), B(5,3) oraz punkt przecięcia
przekątnych
S(3.4). Oblicz współrzędne punktu E, który jest rzutem prostokątnym punktu B na prostą CD.
8 wrz 19:45
Tad:
1) piszesz równanie prostej l przechodzącej przez punkty A i B
2) piszesz równanie prostej m przechodzącej przez punkty A i S
3) wyznaczasz długość odcinka AS i na prostej m znajdujeszwspółrzędne punktu C
4) piszesz równanie prostej n przchodzącej przez punkt C i równoległej do prostej l
5) piszesz równanie prostej p przechodzącej przez punkt B i prostopadłej do prostej n
6) wyznacasz współrżedne punktu E jako punktu przecięcia się prostych p i n
8 wrz 20:13
Gustlik: Tad, trochę na okrętkę to robisz.
Można tak:
Wyznaczam współrzędne punktów C i D:
| | 1+xC | | 1+yC | |
S=( |
| , |
| )=(3, 4) jako środek odcinka AC
|
| | 2 | | 2 | |
1+x
C=6
x
C=5
1+y
C=8
y
C=7
C=(5, 7)
| | 5+xD | | 3+yD | |
S=( |
| , |
| )=(3, 4) jako środek odcinka BD
|
| | 2 | | 2 | |
5+x
D=6
x
D=1
3+y
D=8
y
D=5
D=(1, 5)
C=(5, 7)
D=(1, 5)
Wyznaczam prostą CD
| | yD−yC | | 5−7 | | −2 | | 1 | |
a= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | xD−xC | | 1−5 | | −4 | | 2 | |
wstawiam współrzędne np. D
Wyznaczam równanie prostej BE jako prostopadłej do CD:
y=−2x+b
Wstawiam współrzędne B:
3=−2*5+b
3=−10+b
b=13
Pr. BE: y=−2x+13
Współrzędne E znajduję z układu równań prostych CD i BE:
y=−2x+13
−4x+26=x+9
−5x=−17 /:(−5)
5y=−34+65
5y=31 /:5
| | 2 | | 1 | |
Odp: E=(3 |
| , 6 |
| ) − na wszelki wypadek proszę sprawdzic obliczenia, czy nie |
| | 5 | | 5 | |
popełniłem błedu rachunkowego, bo wyszły takie "niezbyt ładne" ułamki.
9 wrz 02:36
Tad: bez koment .. bo i po co?
9 wrz 09:14
Gustlik: Tad, fakt, to zadanie do najkrótszych nie należy. Sorki, jeżeli Cę uraziłem.
9 wrz 23:47
Jack:
co za różnica...
9 wrz 23:51
Bogdan:

Korzystając ze współrzędnych wektora BS otrzymujemy punkt D
A = (1, 1), B = (5, 3), S = (3, 4), D = (−2 + 3, 1 + 4) = (1, 5)
| | 2 | |
prosta k1: y = a1x + b1, a1 = |
| = 0,5 |
| | 4 | |
prosta k
2: y = a
2x + b
2, k
2 || k
1 ⇒ a
2 = a
1, y = 0,5(x − 1) + 5 ⇒ y = 0,5x + 4,5
prosta k
3: y = a
3x + b
3, k
3⊥k
2 ⇒ a
3 = −2, y = −2(x − 5) + 3 ⇒ y = −2x + 13
x = 3,4 i y=6,2
E = (3,4; 6,2)
10 wrz 07:03