pochodne
zenon: Pochodne funkji f(x,y)= e−x (y2 − 3x)
f(x,y)= e−x (y2 − 3x) = y2 e−x − 3xe−x
f'x=[y2e−x − 3xe−x]'x=−y2 e−x − [3e−x + 3x(−e−x)]=
= −y2 e−x −3e−x + 3xe−x = e−x (−y2 − 3+3x)
f'y= 2ye−x
dobrze?
8 wrz 19:39
Trivial:
8 wrz 19:46
zenon: musze wyznaczyć ekstrema funkcji...
| ⎧ | e−x (−y2 −3 + 3x) =0 | |
| ⎩ | 2ye−x=0 |
|
yes?
8 wrz 20:05
Trivial:
8 wrz 20:06
zenon: f''xx= y2e−x + 6e−x − 3xe−x
8 wrz 20:16
Trivial:
8 wrz 20:19
zenon: f''yy = 2e−x
f''xy = −2ye−x = f''yx
8 wrz 20:29
Trivial:
8 wrz 20:30
zenon: mam sprawdzać istnienie ekstremum dla punktu P0 (0,0) ? to wgl jest punkt stacjonarny dla
tej funkcji?
8 wrz 20:31
Trivial: Masz sprawdzić punkt, który wyliczyłeś z układu równań, czyli P=(1, 0). Punkt (0,0) nie spełnia
układu równań.
8 wrz 20:33
zenon: Dla P=(1, 0)
A1 = f''xx (1, 0) = 3e−1 > 0
A2 = 6e−2 >0
A1 > 0 i A2 > 0 funkcja ma w punkcie P minimum lokalne
8 wrz 20:41
Trivial:
8 wrz 20:46
zenon: I'm genius

Wierzę, że mogę zdać. Dziękuję.
8 wrz 20:53
Trivial:
8 wrz 21:01