funkcja kwadratowa
piotrek: Pan Kowalski chce kupić prostokątną działkę o powierzchni 900m2 Jakie wymiary powinna
mieć ta działka, aby na jej ogrodzenie zużyć jak najmniej materiału?
6 mar 17:07
Eta: Liczę
6 mar 17:52
Basia:
x, y wymiary prostokata; x,y>0
P = x*y = 900
ogrodzenie to obwód
L = 2x + 2y
xy=900 /:x
y = 900/x
2x2 + 1800
L(x) = 2x + 2*(900/x) = 2x + 1800/x = ------------------------
x
no i nie za bardzo jest to funkcja kwadratowa;
tu trzeba obliczyć pochodną i znaleźć minimum funkcji L(x)
(2x2+1800)'*x - (x)' *(2x2+1800)
L'(x) = ---------------------------------------------
x2
4x*x - 1*(2x2 + 1800)
L'(x) = ---------------------------------
x2
4x2 - 2x2 - 1800
L'(x) = -----------------------------
x2
2x2 - 1800
L'(x) = ---------------------------
x2
L'(x) = 0 ⇔ 2x2 - 1800 = 0 ⇔ 2(x2 - 900) = 0 ⇔ x2 - 900 = 0 ⇔
(x-30)(x+30) = 0 ⇔ x - 30 = 0 lub x + 30 = 0 ⇔ x = 30 lub x = -30
x = -30 nie spełnia warunków zadania
badamy znak pochodnej w przedziale (0; +∞)
znak pochodnej zależy tylko od licznika, bo mianownik = x2 jest w przedziale (0;+∞)
stale dodatni
rysujemy wykres licznika czyli funkcji l(x) = 2x2 - 1800
jest to parabola, ramiona do góry, miejsca zerowe -30 i 30
x∈(0;30) ⇒ l(x)<0 ⇒ L'(x)<0 ⇒ L(x) maleje
x∈(30; +∞) ⇒l(x)>0 ⇒ L'(x)>0 ⇒ L(x) rośnie
stąd:
dla x = 30 funkcja L(x) osiąga minimum czyli:
xmin = 30
ymin = 900/30 = 30
dziełka powinna być kwadratem o boku 30m
6 mar 17:59
Basia:
Sorry Eto ! Zapomniałam napisać, że liczę
6 mar 18:00
Eta:
a, b --- wymiary działki a >0 i b>0
P= a*b to a*b = 900 to a = 900 / b
ogrodzenie ( obwód działki)
Ob = 2a + 2b
Ob( b) = 2( 900/b) + 2b
Ob= 1800/ b +2b
Ob'( b) = - 1800/b2 +2
- 1800/ b2 +2 =0
b2 = 900 to b= 30m
to a*30 = 900 to a = 30 m
Działka powinna mieć kształt kwadratu 30m na 30m
6 mar 18:03
Eta: Nic nie szkodzi Basiu!
Nawet świetnie .że napisałaś rozw.
Ja tutaj też nie widzę funkcji kwadratowej!
więc dobrze myślałam i tak samo rozwiązałam
6 mar 18:05
piotrek: ajj To przepraszam Panie ...Ja bylem przekonany ze tu musi byc jakas fukcja kwadratowa i
obliczyc Wx i liczylem we wszystkie strony i nie moglem dojsc do konkretnego wyniku

a
pochodnej jeszcze nie mialem i dlatego nie umialem rozwiazac tego zadania... ale
dziekuje
6 mar 19:12