stereometria
YA: Przekątna ściany sześcianu ma długość 2√3
Oblicz:
a) długość przekątnej d sześcianu
b) sinus kąta β między krawędzią sześcianu a jego przekątną
c) objętość sześcianu
Bardzo proszę o wytłumaczenie.
8 wrz 19:27
dero2005:

a − długość krawędzi sześcianu
l − długość przekątnej ściany
d − długość przekątnej sześcianu
β − kąt pomiędzy krawędzią sześcianu a przekątną sześcianu
Ściana sześcianu jest kwadratem o boku a
wzór na przekątną kwadratu wynika z twierdzenia Pitagorasa
a
2 + a
2 = l
2 gdzie l = 2
√3
2a
2 = l
2
| | l√2 | | 2√3*√2 | |
a = |
| = |
| = √3*√2 = √6 − długość krawędzi
|
| | 2 | | 2 | |
długość przekątnej sześcianu d (patrz rys) obliczamy z twierdzenia Pitagorasa
a
2 + l
2 = d
2
d =
√a2 + l2 =
√(√6)2 + (2√3)2 =
√6 + 12 =
√18 = 3
√2 − długość przekątnej
sześcianu
| | l | | 2√3 | | √4*√3 | | 12 | | 2 | |
sin β = |
| = |
| = |
| = √ |
| = √ |
|
|
| | d | | 3√2 | | √9*√2 | | 18 | | 3 | |
Objętość sześcianu
V = a
3 = (
√6)
3 =
√6*
√6*
√6 = 6
√6
8 wrz 20:17
YA: Dziękuję jak nie wiem co

jeszcze jedno pytanie:
Wzór na długość przekątnej sześcianu, czy to jest wzór na długość odcinka?
8 wrz 21:26
dero2005:
Wzór na długość przekątnej sześcianu ma postać
D = a√3 gdzie a − długość krawędzi sześcianu
W przypadku tego zadania przekątna sześcianu została policzona z tw. Pitagorasa
"w trójkącie prostokątnym suma kwadratów przyprostokątnych jest równa kwadratowi
przeciwprostokątnej"
gdzie: krawędź sześcianu − jedna przyprostokątna
przekątna ściany − druga przyprostokątna
przekątna sześcianu − przeciwprostokątna
9 wrz 08:39
krystek: YA →wzór na długość odcinka stosujemy włówczas gdy mamy współrzędne jego końców.
Np IAB I gdy A=(xA;yA ) B=(xB;yB)
9 wrz 09:32