Rozwiąż równania
Pomocy!: (2√3−x)(√3+1)=7+√3
8 wrz 19:01
X: 2*3+2√3−√3x−x=7+√3
√3−√3x−x=1
√3(1−x)−x=1
1−x−x=1√3
−2x=√33−1
x=(√33−1)/2
Sprawdź czy dobrze
8 wrz 19:17
Pomocy!: Wynik to:
2−
√3
Ale dzięki za starania
8 wrz 19:21
X: Na końcu oczywiście przez −2
8 wrz 19:22
Pomocy!: nie rozumiem
8 wrz 19:27
X: Będę robił po kolei i w niektórych momentach opisowo bo tak to nic nie widać
8 wrz 19:40
X: 2√3−x=7+√31+√3
8 wrz 19:40
X: 7+√31+√3−to pomnóż teraz przez (1−√3) żeby w mianowniku był wzór skróconego mnożenia
8 wrz 19:41
X: wyjdzie ci po porządkach 2√3−x=4−6√3−2
8 wrz 19:42
X: więc x=2√3+2−3√3
8 wrz 19:43
X: i x=2−
√3
Mam nadzieję, że rozumiesz
8 wrz 19:44
Pomocy!: Faktycznie, dziękuję Ci bardzo!
8 wrz 19:50