prosze o pomoc
kama: z tali 52 kart losujemy jedna karte. oblicz prawdopodobienstwo wylosowania karty ktora jest:
a) treflem lub pikiem
b) asem i nie jest kierem
c) królem lub kierem
8 wrz 18:53
Gustlik: Bardzo prosto:
|Ω|=52, bo losujesz 1 kartę, wiec masz 52 mozliwości.
| | 26 | | 1 | |
ad a) Trefli i pików jest razem 26, zatem P(A)= |
| = |
|
|
| | 52 | | 2 | |
ad b) Czyli wszystkie asy, za wyjątkiem kierowego. Jest ich 3.
ad c) Kierów mamy 13 (wtym król kier), zatem pozostałych króli jest 3. Razem 16 kart.
9 wrz 02:43
justys: kiera lub dziesiatke
9 kwi 12:03
justys: oblicz P,ze losując z tali 52 kart jedna otrzymasz
a)kiera lub dziesiatke
b)karte młodsza od 8
9 kwi 12:04