trojkaty
mela.: wykaz ze w trojkacie ABC kat miedzy wysokoscia opuszczona z wierzcholka A i dwusieczna
kata A jest rowny polowie roznicy katow B i C.
prosze bardzo o pomoc.
6 mar 17:03
Basia: rozwiązuję
6 mar 18:16
Basia:
A,B,C wierzchołki trójkąta
AD - wysokość
AE - dwusieczna kąta α
w trójkącie BAE kąt BAE = α/2 czyli kąt BEA = 180 - β - α/2
kąt BEA + kąt DEA = 180
kąt DEA = 180 - kąt BEA = 180 - (180 - β - α/2) = β + α/2
w trójkącied EAC kąt EAC = α/2 czyli kat CEA = 180 - γ - α/2
kąt CEA = kąt DEA
z trójkata EDA mamy
δ = kąt EAD = 180 - 90 - kąt DEA = 90 - kąt DEA
δ = 90 - β - α/2
------------------------
δ = 90 - kąt DEA = 90 - kąt CEA = 90 - 180 + γ + α/2
δ = -90 + γ + α/2
-----------------------------------------------------------------------
podkreślone równania dodajemy stronami
2δ = 90 - β - α/2 - 90 + γ + α/2
2δ = γ - β
δ = (γ-β) / 2
-----------------------
c.b.d.o.
6 mar 18:27