Kinusssia:
wyznacz środek i promień każdego z okregów x2+y2=4 i x2+y2-6x-8y+16=0 oraz zbadaj wzajemne polozenie tych okręgów
17 gru 16:16
b.:
Wzór okręgu o środku w (x0, y0) i promieniu r jest taki:
(x-x0)2 + (y-y0)2 = r2. (*)
Zadanie polega na rozpoznaniu tego wzoru w podanych przypadkach.
1. jest łatwe: x0=0, y0=0, r2=4, czyli środek w (0,0), promień 2.
2. tutaj trzeba sprowadzić to równanie do postaci (*), najpierw pozbywając się składników -6x oraz -8y w taki sposób:
(x-3)2 - 9 = x2-6x
(y-4)2 - 16 = y2 - 8y,
więc równanie przyjmuje postać
(x-3)2 - 9 + (y-4)2 - 16 + 16 = 0.
Dalej już łatwo (środek w (3,4), promień 3).
17 gru 18:57
b.:
Pierwsze zdanie powyżej nie brzmi dobrze: zamiast ,,wzór okręgu'' powinno raczej być ,,równanie okręgu''...
17 gru 18:58
Kinusssia:
dzienx jesteś super
17 gru 19:42