Liczby rzeczywiste
julka: Witam. Mam problem z tym zadaniem. Znajduje się w dziale powtórki z liczb rzeczywistych.
Myślałam, że to ciąg arytmetyczny więc obliczyłam r, a potem kolejne punkty, ale wynik nie
zgadza się z tym, który ma wyjśc. Nie mam już pomysłu, mam nadzieję, że mi pomożecie, oto
zadanie:
Wyznacz liczby x1, x2, x3 i x4, które zaznaczono na osi liczbowej (odległości między
sąsiednimi punktami są jednakowe).
a) ___.___.___.___.___.___>
14 x1 x2 x3 x4 13
Przepraszam za nieudolną oś liczbową, ale inaczej nie potrafiłam. Pierwsza liczba to 1/4, druga
1/5. Odpowiedzi jakie powinny wyjsc: 4/15, 17/60, 3/10, 19/60. Proszę o pomoc.
8 wrz 18:50
julka: up
8 wrz 19:05
Tad: | | 1 | | 1 | | 16 | | 4 | |
x1= |
| + |
| = |
| = |
|
|
| | 4 | | 60 | | 60 | | 15 | |
| | 4 | | 1 | | 17 | |
x2= |
| + |
| = |
| ... itd ...  |
| | 15 | | 60 | | 60 | |
8 wrz 19:16