proszę!!
1: Błagam o pokazanie mi krok po kroku rozwiazania tego

:
log(x+
43)−
12log(x+6)=log(x−
13)−
12logx
8 wrz 18:49
krystek: Kolejno stosujesz wzory 3 podstawowe.Wcześniej pomnożyłabym obustronnie przez 2
2)lo
8 wrz 18:54
1: stosowałem wzory ale w pewnym momencie sie zatrzymalem. ale dzieki za inf o pomnozeniu przez 2
to mi rozswietlilo
8 wrz 19:02
ZKS:
| | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log (x + |
| ) − |
| log (x + 6) = log (x − |
| ) − |
| log x / * 2 |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
Zacznijmy od określenia dziedziny f. logarytmicznej
| | 4 | | 1 | | 1 | |
x > − |
| ⋀ x > − 6 ⋀ x > |
| ⋀ x > 0 ⇒ D = ( |
| ; ∞) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 1 | |
2log (x + |
| ) − log (x + 6) = 2log (x − |
| − log x |
| | 3 | | 3 | |
Korzystamy z własności
| | b | |
logab − logac = loga( |
| ) oraz 2logab = logab2 |
| | c | |
| | 4 | | 1 | |
x(x + |
| )2 = (x + 6)(x − |
| )2 |
| | 3 | | 3 | |
Dostaniesz 2 rozwiązania z czego jedno Ci odpadnie ze względu na dziedzinę.
Powodzenia!
8 wrz 19:02
1: dziekuje za pomoc

!
8 wrz 19:07