matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
v:
suma wyrazów nieskączonego ciągu zbieżnego wynosi 9/2, a drugi wyraz ciągu równa się 1. Wyznacz ten ciąg.
8 wrz 18:29
Jack:
Zakładam że chodzi o c. geometryczny.
a
1
a
2
q
S
∞
=
=
1−q
1−q
9
1
=
. Znajdź q.
2
q(1−q)
8 wrz 19:09