trudne zadanie wielomiany
Vins: wyznacz liczby a,b,c tak , aby wielomian W(x) = 2x3 − 9x2 + 13x − 6 był równy wielomianowi
G(x)= (x −2)(ax2 +bx + c )
Kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać proszę o rozwiązanie nie samą odpowiedz
8 wrz 18:20
Patryk: ja bym pomnożył przez siebie te nawiasy w g(x)
8 wrz 18:22
pomagacz:
najpierw wymnóż wszystko pod G(x) i wyciągnij przed nawias powtarzające się wartości x,
porównaj wtedy oba wielomiany i w tym momencie jeżeli w W(x) przy z3 masz 2 to co masz w
G(x) przy x3 i porównujesz to, tak samo dla innych x−ów
8 wrz 18:23
ZKS:
Nie trzeba nic wymnażać po prostu trzeba zauważyć że
2x3 − 4x2 − 5x2 + 10x + 3x − 6 = 2x2(x − 2) − 5x(x − 2) + 3(x − 2) = (x − 2)(2x2 − 5x + 3)
8 wrz 18:35